Leden 2014

Nejdražší čaje světa

28. ledna 2014 v 20:51 | Lenička P. |  Wellness

Nejdražší čaje světa

Čaj z kláštera Wu Kung
· V Budhistickém klášteře Wu Kung pěstují nejdražší zelený čaj.

Legenda pravý, že když císař Čchien-lung procházel touto oblastí, dostal od mnichů ochutnat jejich čaj. Prohlásil, že se jedná o nejlepší čaj, který kdy pil. Nařídil, aby se v této oblasti věnovaly pouze pěstování čajových keřů. Jelikož jich nebylo mnoho, tak přikázal, aby všechny lístky z čajových keřů šli přímo na císařský dvůr.
Dodnes je těchto keřů pouze 18 a jsou nedotknutelné. Kilo tohoto čaje stojí 2,5milionu korun.
Je zde snaha o jejich napodobení a i kopie se prodávají za šílené sumy - 25 tisíc korun ta krabičku.
Dostali jste na tento čajík chuť? Tak vezměte úspory na nový dům a užijte si drahou chvilku pohody

Darjeeling - jen pro vyšší vrstvy
Jedná se o bílý čaj ze západního Bengálska. Pravý čaj se pěstuje ve výšce 2500 metrů nad mořem. Šálek čaje vyjde na 200,- Kč. Cena čaje se vyšplhá do tisíců za kilogram.
Je to velice uznávaná světová značka čaje. A toho se samozřejmě také zneužívá.

Čaj z pandího trusu
Jeden Číňan se rozhodl, že bude pěstovat jeden z nejdražších čajů na světě. Jeho exkluzivitu mu dodá chuť i způsob hnojení. Hnojí totiž pouze trusem pand, který prý dodává čaji tu neodolatelnou a lahodnou chuť a unikátní vůni. Ročně se ho produkuje jen půl kilogramu, což je pouze několik šálků. A jaké že je jeho cena? Jeden kilogram koupíte v přepočtu za 1,5 milionů korun, Brnkačka :)

Sypaný vs. Sáčkový čaj

28. ledna 2014 v 20:28 | Lenička P. |  Wellness

Sypaný vs. Sáčkový čaj

Který je podle Vás lepší? No já preferuji sypaný, ovšem s jeho přípravou to bývá složitější. Aby se dobře rozvinula jeho chuť a jeho dobré vlastnosti se nezničili, je nutné dodržovat postup přípravy. Mělo by se jednat o každodenní uklidňující rituál, který vřele doporučuji. Není nad to si v klidu udělat kvalitní a dobrý čaj a jen tak se zklidnit a nechat tok myšlenek volně proudit. Ani netušíte jak moc energie a dobrého pocitu Vám to dodá.

Sáčkový čaj se nemusí dlouze připravovat ani hlídat. Je zde ovšem problém najít ten správný a kvalitní. No však víte, ten co nebude jen z prachu …

Příprava porcovaného tedy sáčkového čaje, je čistá a nenáročná a objevená teprve nedávno. A to na začátku 20. Století. Bohužel se říká, že tyto sáčky již neobsahují čaj, ale čajový prach a odpad. Tek kvalitnější přijde do klasických sypaných čajů, které jsou samozřejmě dražší.

Něco pro usnadnění výběru:
Pokud se v krabičce na dně nachází prach, tak to prozrazuje, že jsou sáčky plněny právě již zmíněným čajovým prachem. Pokud je balení čisté, tak je zde pravděpodobnost, že obsahuje pravý čaj

Nápoj ze sypaného čaje je považován za kvalitní. Jeho chuť, vůně i barva Vám to dokáží svou intenzitou. Pro přípravu tohoto lahodného moku, budeme potřebovat sítko, nebo přímo konvičku se sítkem.


Na nákup čaje doporučuji jít do specializovaných prodejen s čaji nebo čajoven. Úžasné chvilky docílíte také s krásným čajovým servisem :)

Čajový dýchánek - aneb co dokáže čaj

28. ledna 2014 v 20:11 | Lenička P. |  Wellness

Čajový dýchánek

Přiznám se a bez mučení, že můj oblíbený nápoj je káva, ovšem posledního půl roku se nemohu nabažit sypaných čajů. Opravdu! Je to úplně jiná chuť. A co pro nás vlastně čaj dělá užitečného? Krom toho, že nám pomáhá hlídat pitný režim je i velice prospěšný a blahodárný pro naše tělo.

A jak byl objeven? Naprostou náhodou :) jako nejlepší věci bývají.
A jeho objevení je opředeno legendami. Jedna z nich praví, že ve staré Číně žil císař Šen-nung a to před 5000 tisíci lety. Z hygienických důvodů popíjel pouze převařenou vodu, do které, jakou náhodou, mu spadli lístky čajovníku, pod kterým seděl. Ochutnal a překvapila ho osvěžující chuť. Jako první byl nejdříve čaj zelený, který se připravoval z čerstvě nasbíraných zelených lístků čajovníku.


Čínské přísloví praví: "Lepší být, tři dny bez jídla, než den bez čaje"

A já Vám teď předvedu pár pravých čajů a pár "nepravých" a vy si vyberte ten svůj NEJ.

Pravé čaje

Zelený čaj - neboli čaj mládí
· Říká se mu čaj mládí, zelené zlato východu nebo nápoj Bohů
· Chlubí se vysokým obsahem vitaminu C
· Je bohatý na antioxidanty
· Napomáhá při redukci váhy, při trávení a zpomaluje proces stárnutí
· Má antioxidační a protirakovinné účinky což je vědecky dokázáno
· V dnešním "skvělém" světě je na výběr i mnoho druhů chutí zeleného čaje. Já osobně dávám přednost pravému zelenému, bez přídavku čehokoli, ale také ráda experimentuji. Nejlepší je ovšem čaj porcovaný, kde přímo vidíte květy a ne jen prášek …

Černý čaj - no klasika
· Je osvěžující, energický a velice oblíbený
· Má typickou trpkou chuť, kterou zajišťují třísloviny v čaji obsažené
· Obsahuje kofein (tein) - povzbudí činnost mozku, ale nezatíží krevní oběh ani srdce
· Podporuje činnost trávicích orgánů
· Odbourává z těla škodlivé látky a tuk

Bílý čaj - pro labužníky a pro mě :)
· Je to velice lahodný nápoj a jeden z mých oblíbenců
· Je skoro bezbarvý a má jemňoučkou přírodní chuť
· Obsahuje nejméně kofeinu
· Obsahuje nejvíce antioxidantů
· Zpomaluje stárnutí buněk
· Pomůže při snižování hmotnosti, cholesterolu a podpoří činnost ledvin
· Jeho zemí je Srí Lanka , Čína a Indie

Nepravé čaje

Bylinné čajíčky
· Jde o nápoj získaný z bylinek, květů nebo léčivých rostlin, takže to vlastně nemá s čajovníkem nic společného
· Dokáží uklidnit, povzbudit a uzdravit
· Jejich vliv na naše tělo závisí na druhu rostlinky, kterou použijeme

Kopřivový - pročišťuje, je velice vhodný na jarní detox
Lipový - použijte ho na nachlazení a chřipku, uleví :)
Šípkový - dá vám dávku vitaminu C
Heřmánkový - pro klidné spinkání

Ovocné čaje - snad všichni je milujeme
· Jde o směsi sušeného ovoce - tropické, lesní nebo zahradní
· Neobsahují kofein ani jiné povzbuzující látky
· Výborná volba pro pitný režim

Rooibos
· Je to sice produkt čajovníku kapského, ale pořád to není čaj v pravém slova smyslu
· Obsahuje hodně minerálů
· Má červenohnědou barvu
· Má sladkou, medovou, mírně ořechovou chuť i vůni
· Neobsahuje kofein
· Je výborný proti depresím a stavům úzkosti, také proti žaludečním a zažívacím problémům
· Potlačuje bolest hlavy, tlumí podrážděnost, napětí a nervozitu, snižuje krevní tlak
· Má výborné účinky na pleť

Lapacho - čaj Inků
· Jde o léčivý strom Inků z tropických deštných pralesů
· Odstraňuje z těla nečistoty
· Je prospěšný při léčbě nádorových onemocnění
· Redukuje váhu
· Je vhodný proti chudokrevnosti, migréně, nečisté pleti, ekzémům a zánětům
· Čaj by se neměl skladovat v hliněných nebo cínových nádobách, dejte přednost sklu

Maté - čaj Indiánů
· Pochází z Jižní Ameriky
· Jeho název je také zelené zlato indiánů
· Čaj má světlou žlutozelenou barvu, silnou a aromatickou chuť
· Je osvěžující a povzbuzující což je důsledek teinu
· Je zdravější než káva a nehrozí, že na něho navyknete
· Omlazuje, léčí, je protizánětlivý, detoxikační a redukční

Tak jaký je ten Váš ideál?

Mrazivá krása aneb buďme krásní díky zimě

27. ledna 2014 v 15:54 | Lenička P. |  Wellness

Mrazivá krása aneb buďme krásní díky zimě

Nezbláznila jsem se. Já osobně nejsem vůbec příznivec zimy. Dnes je sice pravé Vánoční počasí a já jsem naštvaná, že nebylo takhle na Vánoce. Ale je pravda, že mě to uklidňuje, myslím tím sníh a zimu. Nesmí ale trvat dlouho, pak je to moc nudné, zmrzlé a utahané … ale jak dopíši článek, tak jdu postavit sněhuláka :))).

O tom jak mám a nemám ráda zimu, psát nebudu :). Spíše mě zaujal jeden článek, který jsem nedávno četla. Věděli jste, že zima má pozitivní vliv na naší krásu? Neměli bychom se tedy před ní schovávat, ale vychutnávat si jí. Po přečtení a vyhledání dalších informací mi došlo, že mi zima vlastně tolik nevadí, protože to, že něco studí, mi vlastně prospívá. Rozhodla jsem se s Vámi podělit o nové poznatky a zkušenosti a doufám, že Vám také přijdou k užitku :)

Sprchování studenou vodou
"V lednu? Zbláznila se? …" Ne nezbláznila :) i mojí maličkost to překvapilo. Je známo, že bychom se měli sprchovat studenou vodou, která ale nemusí být přímo ledová. Přiznejme si však, že v zimních měsících dáme přednost teplé vaně :).
Zde je jedno důležité pravidlo: Je nutné střídání teplé a studené vody - že už jste to slyšeli? :). Po takovéto "střídačce" zaplaví naše tělo krásné teplo - mám to vyzkoušené, neopakuji slova. A pocit je opravdu skvělý. Pokožka krásně zrůžoví, prokrví se, získá pružnost a pevnost. Bude také vypadat mnohem zdravěji. A to díky vodě, hm.

Ledování na kruhy pod očima
Když si budete kostkami ledu chvíli potírat kruhy pod očima, tak se naše pokožka krásně povzbudí. Kůže se vypne a kontury obličeje se zpevní. Mám problém s kruhy pod očima už hrozně dlouho a musím říci, že o tomhle triku jsem věděla už dříve. Zabírá a já jej doporučuji. Určitě je lepší než krémy. Jde vlastně o přírodnější a levnější metodu.
Dalším návodem jak vyzrát na ošklivé kruhy pod očima je již vyluhovaný pytlík heřmánkového čaje, který dáte do mrazáku. Pak ho přiložíte na oči a necháte 20 minut působit. Jak prosté :) Otoky pod očima zmizí nebo se zmírní.

Vlasy mají rádi zimu?
Ano. Jsou pro ně velice prospěšné procházky v zimě, v chladném a mrazivém nečase a dokonce i v dešti. Také se nám zlepší kondička a nálada. Naše vlasy neholdují teplu tak jako my, vlastně ho moc nemusí, nemají ho rádi. Pro ně je prospěšný chlad, vítr a déšť.
A proč? Tohle počasí dokáže stimulovat vlásky k rychlejšímu růstu (na to jsem si zrovna koupila šampón, to jsem měla vědět :) ) dopřejí jim pěkné zbarvení a ozdraví je, vyživí a posílí. Chlad nám dá více síry, kterou pro zdravý a krásné vlásky potřebujeme.

Ponořme se do studené vody
Otužilci celý a my zmrzliny jen obličeje :)
Do umyvadla nebo vetší mísy nalijeme LEDOVOU vodu, ne studenou ale LEDOVOU. Ponoříme do ní obličej na půl minuty, ti co zvládnou být pod vodou déle, nechť zůstanou déle :). Chlad pronikne do hlubších vrstev pokožky. Naše pokožka tím bude posílená a odolná vůči mrazu, chladu a vtíravému větru. Kůže se stane svěží a napjatější. Zmírní se zarudnutí pokožky a zabrání se vzniku pupínků, nebo se jejich výskyt zmírní.

Tukové buňky … zmrzněte!
Slyšeli jste již o kryolipolýze? Ta se provádí speciálním způsobem a nebojte se, nebolí to. Zpočátku by jste měli cítit mírný tlak a potom chlad. Dojde zde k odstranění čtvrtiny až poloviny tukových buněk z vybrané partie. Tuková tkáň se začne přeorganizovávat. Buňky, které tady zůstaly, se shluknou. Vytlačí prázdná místa a tím dojde k zmenšení tukové vrstvy.
Rozpadající se buňky vyvolají zánět, aktivuje se lymfatický systém a udělá pořádek. První výsledek je možné vidět už za dva týdny. Ale opět tu nic není jen tak. Měli bychom změnit i stravovací návyky, pokud je máme špatné a zařadit fyzickou aktivitu.

Tak jak jsem Vás navnadila do zimy? Já jdu postavit toho sněhuláka a budu se snažit vydržet venku co nejdéle, aby mi následně mé vlásky, pokožka a tělo poděkovali hezkým vzhledem. :)

Křupavé kuřecí závitky plněné brusinkami a špenátem

25. ledna 2014 v 7:05 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Křupavé kuřecí závitky plněné brusinkami a špenátem

Suroviny (4 porce):

· 2 PL olivového oleje
· 1/2 velké červené cibule
· 3 šálky listového baby špenátu
· špetka muškátového oříšku
· čerstvě nadrcené pepř, sůl
· 400g kuřecí prsa
· 1/3 šálku sýru feta
· Brusinky
· Česnek
· kokosový olej

panko strouhanka * (můžeš použít celozrnnou strouhanku nebo najemno namleté ​​ovesné vločky, pokud chcete) Panko strouhanka - Panko je japonská strouhanka tradičně používaná při smažení zeleniny, masa a ryb. Rozdíl mezi standardní a panko strouhankou kromě způsobu zpracování je i to, že panko strouhanka je vyrobena z chleba bez použití kůrky. Jsou to velké vzdušné vločky, které dodají jídlu lehkost a křupavost.

Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Na olivovém oleji si orestujeme červenou cibuli do měkka. Pak přidáme špenát, který dusíme dokud "nezvadne" a dochutíme solí, pepřem, česnekem a muškátovým oříškem. Směs si přemístíme do misky a necháme vychladnout. Kuřecí prsa překrojíme na polovinu a vyklepala. Potom do špenátové směsi "nadrobíme" sýr feta. Kuřecí prsa naplníme směsí, na vrch směsi přidáme pár sušených brusinek a rolujeme. Kuřecí závitky obalíme v panko strouhance, uložíme je do zapékací misi a nakonec na vrch každého závitku přidáme asi 1/2 lžičky kokosového oleje. Zapékáme 30 minut. Kuřecí závitky jsem podávala s rýží basmati, ale výběr je na vás.


Přeji dobrou a zdravou chuť

Tropická tilapie

25. ledna 2014 v 7:04 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Tropická tilapie

Svůj jídelníček si můžete zpestřit tímto jednoduchým, exotickým jídlem, které nás zásobí pěkným množstvím bílkovin. I když počasí zatím není nejteplejší, v kuchyni s tímto jídlem se budete cítit jako na pláži.

V jedné porci se nachází 196 kcal, AŽ 26 gramů bílkovin, 9 g tuku, 7 g sacharidů.

Suroviny (4 porce):
· 2 PL kokosového oleje
· 4 ks okounů, sůl, pepř
· ¼ šálku limetkového džusu
· ¼ šálku ananasového džusu
· 1 nakrájený pomeranč

Postup:
Kokosový olej rozetřeme na dno zapékací mísy a okouny položila do ní. Pak je osolíme, okořenila a podlijeme limetkovým a ananasovým džusem. Nakonec na vrch okounů naskládáme pomeranče a zapékáme cca 15 minut, nebo dotud, dokud se pěkně neodchlipují ode dna. Přílohu zvolte dle své chuti ;) Přejeme dobrou chuť.

Celozrnné špagety s hráškovým pestem a krevetami

25. ledna 2014 v 7:03 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Celozrnné špagety s hráškovým pestem a krevetami

Rychlý oběd, který nabízí novou chuť standardního pesta ;) Díky krevetám a hrášku obsahuje toto jídlo vysoký obsah bílkovin s minimem tuku. Celozrnné těstoviny dodávají potřebné sacharidy, které jsou také pro nás cvičenců důležité (ne tak jako proteiny, ale také hrají významnou roli), naše tělo potřebuje přebytek energie, aby mohlo vybudovat svaly co nejefektivněji.

Suroviny (2 porce):

· celozrnné špagety
· 100 g soft cheese (lučina)
· 200 g mraženého hrášku
· 200 g loupaných krevet
· 2 stroužky česneku
· 1 limetka, sůl, černý a chilli koření

Postup:
Těstoviny si uvaříme ve vroucí osolené vodě. Hrášek spaříme do měkka, ho do hluboké nádoby, přidáme Lučinu, česnek, sůl, pepř, šťávu z limetky a rozmixujeme do hladka. Krevety si orestujeme na olivovém oleji. Nakonec je osolila, okořeníme, a pokapeme také limetkovou šťávou. Špagety smísíme s hráškem, krevetami a před podáváním vrch posypeme chilli kořením. Promíchat to můžete rovnou i na pánvi kde se restovali krevety ;)

Co nám dají krevety?
  • Krevety jsou zdraví prospěšné díky obsahu vitamínů a minerálů.
  • Nalezneme v nich vitamíny skupiny B, především tedy B12, který zajišťuje správnou funkci mozku a také nám pomůže od únavy.
  • Vitamín B3 má oproti tomu pozitivní vliv na dobrou paměť.
  • Krevety obsahují také jód, vápník a zinek, tedy stopové prvky, které příznivě působí na naše srdce, správnou funkci štítné žlázy, mají protirakovinné účinky, podporují imunitu a dopomáhají k silným kostem.
  • Látky obsažené v krevetách účinkují blahodárně na naši pleť a chrání před vráskami.
  • V těchto mořských potvůrkách bychom našli také hořčík, fosfor a draslík.
  • V krevetách se ukrývá jemné velmi chutné světlé maso, obsahující množství bílkovin.
  • Tyto plody moře se dají připravit na mnoho zajímavých způsobů a pokrmy z nich jsou lehké a svěží
Vyplatí se si je jednou za čas dát :)

Losos s mandlovou-sýrovou krustou

25. ledna 2014 v 7:02 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Losos s mandlovou-sýrovou krustou

Losos, moje nejoblíbenější ryba!!! Tak růžová a jemná… Pokud ho upravíte na jakýkoliv způsob, vždy bude výborný. Tentokrát jsem zvolila mandlovou "pokličku", která se skládá pouze s mandlí, sýru a kopru. Mandle chrumkali, losos se rozpadal na jazyku. Jako přílohu jsem zvolila zelené fazolky na páře, abych "nezastřela" chuť lososa.

Suroviny (1 porce):

· 1 ks lososa,
· sůl, olivový olej, koření na ryby,
· cca 30 g 30% eidamu
· hrst mandlových plátků
· hrst čerstvého kopru

Postup:
Lososa si očistíme, potřeme olivovým olejem, osolíme, okořeníme a uložila ho do zapékací mísy. V misce si smícháme sýr (sýr můžete zvolit jakýkoliv, podle vaší chuti, jen musí být dobře rozpustný), mandle, kopr a pedantně (: D) přikládáme na vrch lososa a přitlačíme. Zapékáme 20-25 minut při 200 stupních. Příloha libovolná. Pyré, grilovaná zelenina, obyčejné brambory, zeleninový salát

Jak je na tom Losos?

  • Vysoký podíl bílkovin (na 100g až 21g bílkovin), obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin z něj dělá skvělého pomocníka v prevenci kardiovaskulárních chorob, v léčbě kožních onemocnění a na pravidelný přísun by měly dbát i těhotné ženy.
  • Naopak nízký obsah sacharidů a zanedbatelná kalorická hodnota (na 100g necelých 140 kcal) napomůže při redukční dietě.

Okurkový salát s křehkým grilovaným tuňákem

25. ledna 2014 v 7:02 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Okurkový salát s křehkým grilovaným tuňákem

Lehký, křupavý, svěží, ideální na letní sni, co víc k tomu dodat? :)
Suroviny:
1 ks okurka, 1 PL tatarské omáčky Light,
1 PL bílého jogurtu,
1 PL čerstvého nasekaného kopr,
1 stroužek česneku, citrónová šťáva,
1 ks steak z tuňáka, sezamová semínka,
olivový olej, sůl
Postup:
Okurku podélně nakrájíme škrabkou na zeleninu na tenké dlouhé plátky, dáme do misky, smícháme s light tatarkou, s jogurtem, koprem, lisovaným česnekem a citrónovou šťávou a lehce osolíme. Necháme odležet. Mezitím nakrájíme tuňáka na nudličky, obalíme v sezamových semínkách. Gril rozehřejeme, přidáme trošku olivového oleje a prudce opečeme tuňáka ze všech stran. Opečené nudličky tuňáka nakrájíme na kostičky a podáváme s okurkovým salátem.
Lenička ART

Salátová okurka ...

  • Asi 95% podíl vody, činí okurky energeticky velmi chudou potravinou.
  • Ve 100 g čerstvých či nakládaných okurek se nachází kolem 15 kcal.
  • Hlavní díl kalorií je tvořen sacharidy.
  • Ostatní makroživiny - bílkoviny a tuky jsou v okurkách zastoupeny v zanedbatelném množství.
  • V okurkách se nachází rozpustná i nerozpustná vláknina.
  • Chceme-li udržet maximální množství vlákniny, je třeba nezbavovat salátové okurky slupky, ve které se nachází největší část nestravitelných sacharidů.
  • Relativně vysoký obsah draslíku a nízké množství sodíku činí z okurek potravinu s lehce močopudnými účinky.
  • Hodí se tedy při otocích a některých onemocněních ledvin.
  • Díky velmi nízké energetické hodnotě jsou okurky výborné pro jedince s nadváhou a diabetiky.
  • Příznivý poměr minerálních látek je výhodný při hypertenzi, onemocněních srdce a krevního oběhu.
  • Lidová medicína a kosmetika využívá pozitivních účinků okurek také při "vnějším" užití - v podobě pleťových masek.

Ořechové "řízky"

25. ledna 2014 v 7:01 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Ořechové "řízky"

Tento recept mam od A. Macingova-Najezte se do štíhlosti, budete překvapen výsledkem.

Suroviny (2 porce):
  • 2 ks krůtí prsa,
  • mleté ​​vlašské ořechy na obalení,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 vejce,
  • 1 PL olivového oleje, sůl, pepř

Postup:
Omyté a osušené řízky naklepeme, potřeme utřeným česnekem, osolíme a okořeníme. Obalíme v rozšlehaném vajíčku. Můžeme je obalit také ve dvou bílcích. Nakonec obalíme v mletých oříškách. Uložíme je do olejem potřené zapékací mísy a zapékáme 25-30 minut při 180 stupních. A dlabeme:))

Rybí tacos

25. ledna 2014 v 7:01 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Rybí tacos

S rajčatově-avokádovým salátem.

POZNÁMKA: avokádo má vysoký obsah nenasycených tuků, které se během tréninku spalují.
  • je nejbohatším druhem ovoce na obsah vitaminu E.
  • Tento důležitý vitamin nejenže podporuje reprodukční soustavu, ale jako antioxidant chrání i před rakovinou a stárnutím buněk.
  • Avokádo a banány jsou nejbohatší na obsah vitaminu B6.
  • Avokádo má z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa. Je to jeden z nejvýživnějších druhů ovoce, jaké existují.
  • Avokádo je i velmi bohaté na vlákninu (5 %).
  • Pro svoji nutriční hodnotu a terapeutické vlastnosti patří k nejvíce ceněným druhům ovoce.
  • Avokádo je vhodným doplňkem léčby arteriosklerózy, hypertenze a ischemické choroby srdeční.
  • Železo z avokáda se poměrně dobře vstřebává; proto se doporučuje všem, kteří ho potřebují více, tedy adolescentům (hlavně dívkám) a těhotným ženám.
  • Je mimořádně bohaté na vitamin B6, který je důležitý pro správnou funkci neuronů. Proto avokádo přináší úlevu lidem trpícím nervozitou, podrážděností nebo depresí.
  • Když namísto sýru použijete do salátu avokádo, získáte pokrm, který bude méně kalorický a bude mít nižší obsah nasyceného tuku, cholesterolu a sodíku.

Suroviny (2 porce):

450 g rybích filetů
Mořská sůl, pepř
4 kukuřičné / celozrnné tortilly

Salát:
150 g cherry rajčat
1 avokádo
2 PL nakrájené pažitky / petrželky
šťáva z 1 citronu

Postup:
Rajčata překrojíme na polovinu, avokádo očistíme a pokrájíme na malé kostičky. Rybí filety osolíme, okořeníme a potřeme olivovým olejem. Ryby položíme na rozpálený gril a grilujeme cca 4-6 minut. Upečenou rybu odebereme z grilu a pokrájíme na menší kusy. Na gril si položíme tortilly a ohřejeme je tak, aby byly měkké. Smíchejte všechny salátové ingredience i s rybou a touto směsí naplňte tortilly.

1 porce obsahuje cca: 422 kcal, 50 g bílkovin, 30 g sacharidů, 11 g tuku, 7 g vlákniny

Losos s medovo-rozmarýnovou omáčkou

25. ledna 2014 v 7:00 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Losos s medovo-rozmarýnovou omáčkou

Med zvyšuje hodnotu kysličníku dusnatého, který se stará o to, aby se do svalů dostalo více živin, anabolických hormonů a kyslíku.

Suroviny (1 porce):
1 x175 g lososa,
Mořská sůl, pepř,
Větvičky čerstvého rozmarýnu

Omáčka:
1 a půl lžíce medu,
1 lžičku olivového oleje,
1 lžičku posekaného rozmarýnu,
1 lžičku posekané petrželky

Postup:
V malé misce smícháme všechny ingredience do omáčky. Lososa položíme na gril a rozetřeme na něj omáčku, osolíme, okořeníme. Rybu grilujte do doby, dokud nebude propečená. Před podáváním lososa dozdobte snítkou rozmarýnu. Příloha je na vás.

Výživová hodnota: 232 kcal, 21 g bílkovin, 13 g sacharidů, 10g tuku

Brokolicové pyré s jogurtovými nugetkami

25. ledna 2014 v 6:59 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Brokolicové pyré s jogurtovými nugetkami

Ale nejprve si pojďme něco říci o brokolici a její význam pro tělo sportovce.

Energie Po náročném silovém tréninku je esem na talíři. V 100 gramech brokolice je 34 kalorií, potenciální energie. V kombinaci s kuřecími prsy je po tréninku vynikající energetická bomba.Brokolice je navíc lehce stravitelná.
Svalstvo Brokolice nabízí 3 gramy bílkovin ve 100 gramech této zelené zeleniny. Ve světě budování svalů se počítá každý gram, proto je brokolice vhodným zdrojem pro příjem proteinů.Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů.

Regenerace Přeplněná vitamínem C vám poskytuje až 48 procent RDA, což je téměř o polovinu více, než dostanete ze stejného množství pomerančů. Tento fakt vám pomůže regenerovat svalstvo rychleji, zintenzivnit formu tréninků a na druhý den se necítit ztuhle. Po každém tréninku by na vašem stole proto brokolice neměla chybět.

Suroviny (1 porce):

Pyré-
  • 250 g brokolice,
  • 50 ml nízkotučného mléka,
  • 2 lžičky másla,
  • 1 stroužek česneku,
  • ½ lžičky soli
Kuřecí nugetky -
  • 1 kuřecí prsa nakrájíme na nugetky,
  • bílý jogurt,
  • koření na grilovaná kuřecí prsa,
  • trochu soli,
  • celozrnnou mouka,
  • 1 PL olivového oleje,
  • sezam na ozdobení

Postup:
Brokolici uvaříme ve vroucí vodě. Uvařenou brokolici dáme do hlubší mísi spolu s mlékem, máslem, solí a česnekem. Mixujeme ponorným mixérem do hladka. Nakrájená kuřecí prsa smícháme v misce spolu s jogurtem, kořením a lehce osolíme. Dáme odležet na cca 2 hodinky do ledničky / nebo připravíme si den předem /. Do menší misky si nasypeme trochu celozrnné mouky, ve které budeme obalovat kuřecí prsa. Rozpálený gril potřeme olivovým olejem a kuřecí nugetky obalíme v mouce a grilujeme z obou stran. Dokud nebudou pěkně zlatavé a křupavé. Dozdobíme sezamem. Přejeme dobrou chuť.

Miluji Brokolici :)

Kořeněné vepřové medailonky se švestkami

25. ledna 2014 v 6:58 | Lenička P. |  Hlavní jídla s masem

Kořeněné vepřové medailonky se švestkami

To, co dělá tento recept výjimečným je pozvolné dušení na mírném ohni. Maso je pak jemné, měkké, až se rozpadá a připomíná chuť jehněčího.

Suroviny (2 porce):
  • 4 00G vepřových medailonky,
  • 500g zralých švestek (pokud není sezóna švestek i kompotované mohou být),
  • 1 lžičku čtyř pepři (pepř, muškátový ořech, skořice, zázvor),
  • 1 lžičku celého pepře,
  • 2 hřebíčky,
  • 1 PL olivového oleje,
  • sůl
Postup:
Maso nakrájíme na kousky a orestujeme na olivovém oleji, aby bylo opečené ze všech stran. Přidáme švestky pak pepř a sůl. Na mírném ohni cca hodinku dusíme, občas promícháme, protože jakmile začne ovoce vypouštět šťávu, budeme maso podlévat. Podáváme s libovolnou přílohou, podle chuti.

Potkala jsem lásku ...

23. ledna 2014 v 21:27 | Lenka Petrikovičová |  Povídky a příběhy

Potkala jsem lásku

Potkala jsem lásku, co na ulici stála,
oblečena jen v prostý šat bílý.

Potkala jsem lásku, co na lyru tam hrála
A já nevěděla, zda rušit mám v tu zvláštní chvíli.

Sedla si tam a její oči tak zářivé a černé skromně prosily
"Všimni si mě"
Líce bledé, jak líce mohyly.
A nikdo nepodal jí kabát v té bílé zimě.

Lidé chodili zahaleni v tmavém hábitu
Ona seděla a kolem ní plno jasu a třpytu se objevilo.

Oni si nevšimli.
Jen šli dál do tmy pohrouženi a já se sebe sama ptala.

"Proč bílou barvu máš? Láska přeci nevinnost není."
A ona se na mě podívala, jak učitel se dívá na žáka,
co látku nepochopil.

A mě bylo úzko, jak člověku, co lhal a zahanbením oči klopil.

Lásko, ty bílou barvu máš?
Lásko ty nevinná se zdáš.
Lásko ty květe líbezný.
Lásko, ty večere bezesný.
Lásko , ty hlase skřivančí.
Lásko ,ty světe jinačí.
Lásko, ty trápit lidi znáš.
Lásko, ty přes slzy se usmíváš.

Potkala jsem lásku, co na ulici stála
Zavřela jsem oči a hudba kolem hrála
Když znovu jsem je otevřela, byla pryč bílá zář.
Už nikdy jsem tu krásku neviděla

Jen slzu setřela jsem, co dopadnout chtěla na polštář.

Špenátové burgříky

23. ledna 2014 v 21:25 | Lenička P. |  Hlavní jídla bez masa

Špenátové burgříky

Složení
2 šálky (498 g) zmrazeného špenátu; rozmrazíme
1 velké vejce
1 velký bílek
2 lžíce sýra (Cottage, riccotu, nebo jiný oblíbený)
2 lžíce (14 g) mandlové mouky
1 lžíce Mexického koření (nebo podle chuti)
Sůl a pepř, také podle chuti

Postup:
1. Předehřejeme troubu na 250 stupňů.
2. V míse smícháme všechny suroviny.
3. Uděláme 6 mini placiček - měly by vypadat jako hamburgery (nebo 3 velké).
4. Umístěte hamburgery na pečící papír a na plech.
5. Pečeme asi 15 až 18 minut.

Výživa: (pro 1 jezdce) Kalorie: 91,0, Bílkoviny: 8,6 g, 5,3 g sacharidů:, Tuky: 5,3 g (1,9 g), Sodík: 109.4mg, Fiber: 3,3 g, Cukr: 0,9 g, sacharidy netto: 2,0 g )
A je to zeleně dobré :)

Colesaw

23. ledna 2014 v 21:25 | Lenička P. |  Hlavní jídla bez masa

Colesaw

Složení:
  • 4 šálky nakrájeného zelí
  • 1/2 šálku strouhaný mrkev
  • 1/4 šálku mleté ​​cibule
  • 1/4 šálku majonézy organické
  • 1/4 šálku řeckého jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce bílého octa
  • 1 polévková lžíce čerstvé vymačkané citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Zelí, mrkev a cibuli nakrájíme na malé kousky ostrým nožem. Smíchejte zbylé přísady na zálivku spolu ve velké míse. Přidejte zelí, mrkev a cibuli a dobře promíchejte.

Nutriční informace dávek v receptu: 6 Množství na jednu porci Kalorie: 86,2 Celková Tuky: 2,8 g Cholesterol: 3,3 mg Sodík: 275,1 mg Celkem Sacharidy: 15,5 g Vláknina: 1,5 g Bílkoviny: 1,5 g
Hmm výborný

Pohárky z těsta se špenátem

23. ledna 2014 v 21:24 | Lenička P. |  Hlavní jídla bez masa

Pohárky z těsta se špenátem

Dobře je to z listového těsta, které není zrovna nejideálnější. Pokud si ho ovšem dáte jen málokdy, tak je Vám povoleno …

Potřebujeme:

· Listové těsto - které ovšem můžeme i sami vyrobit - mouka+máslo+bílý jogurt
· 250g mraženého špenátu
· 1 lžíce zakysané smetany
· 3 stroužky česneku
· 1šálek Cottage sýra
· Sůl a černý pepř - dle chuti
· 2 lžíce olivového oleje

1. Nakrájíme česnek. Rozehřejeme pánev - pokud možno nepřilnavou (je úžasná) na středně mírném ohni, pomažeme trochou olivového oleje. Dáme česnek na pánev a několik sekund vaříme, pak přidáme špenát a vaříme, dokud se všechna voda za špenátu nevypaří.

2. Když přidáme trochu zázvoru tak špenát získá úžasnou vůni. Necháme špenát vychladnout

3. Dáme do misky spolu se smetanou, sýry, solí a pepřem

4. Listové těsto rozdělíme na 8 kusů

5. Těsto dáme do muffin plechu a naplníme udělané košíčky směsí

6. Rozehřejeme troubu na 200°C a pečeme asi 20 minut

Miluji tento recept opravdu :)))


Bramborovo-dýňové placky

23. ledna 2014 v 21:17 | Lenička P. |  Hlavní jídla bez masa

Bramborovo-dýňové placky

Občas se stane, že máme chuť na jídlo, které není nijak zdravé. Ale pozor! Existují i zdravé varianty, které jsou plné vitaminů. Jako tyto měkké a křupavé placičky.

Suroviny (7 placek):
  • 4 malé brambory (nastrouhané)
  • ½ středně velké dýně hokkaido (nastrouhaná)
  • 2 lžičky soli
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • ½ hrnku mléka
  • 3-4 PL celozrnné mouky (podle potřeby)
  • olivový olej na potření pánve
Postup:
Ovšem že je velmi jednoduchý. Všechny suroviny smícháme v misce a na olejem potřené pánvi lžící tvarujeme středně velké placky. Pečeme 2 minuty z každé strany dozlatova. Podáváme s oblíbeným dresinkem nebo jako příloha k masu. Dobrou chuť. :)

Celozrnné těstoviny se sýrovou omáčkou a ořechy

23. ledna 2014 v 21:17 | Lenička P. |  Hlavní jídla bez masa

Celozrnné těstoviny se sýrovou omáčkou a ořechy

Vyzkoušejte tyto extra rychlé těstoviny, které jsem podávala se sýrovou omáčkou a křupavými oříšky. Be Inspired

Suroviny (2-3 porce):
  • 200 g celozrnných těstovin
  • 200 ml mléka
  • 200 g nastrouhaného sýra
  • 120 g ořechů (já jsem použila mandle a vlašské)
  • sůl, ¼ lžičky mletého pepř
  • olivový olej
Postup:
Nejprve si těstoviny uvaříme ve vroucí vodě. Pak si na olivovém oleji orestujeme ořechy, přidáme mléko, nastrouhaný sýr a pepř. Přivedeme k varu a vaříme pár minut, dokud omáčka nezhoustne. Uvařené těstoviny dáme na talíř, přelijeme omáčkou a posypeme nasekanou bazalkou. Dobrou chuť. :-)