Prosinec 2013

Fondue aneb jak jíst originálně :)

30. prosince 2013 v 21:56 | Lenička P. |  Recepty

Fondue aneb jak jíst originálně :)


Fondue je spíše společenskou záležitostí. Já osobně toto stravování upřednostňuji se svými přáteli či rodinou. Samotnému člověku to, myslím, nepřinese tolik radosti a potěšení.
Mám ráda dobré a kvalitní jídlo a vím, že zažene chmury a stres - tím ovšem nemyslím stresové vyjídaní ledničky, ale příjemné posezení s milými lidmi a výtečným jídlem.

Snad pro každého, kdo vyzkoušel, se fondue stane chutnou a zábavnou chvílí. A víte, co mě na něm naprosto vyhovuje? Že zamažete minimum nádobí, než kdyby jste klasicky vařili.

A teďka něco z historie - která v případě jídla bývá někdy opravdu zajímavá :)
· Název pochází z francouzského fondue a znamená tavená
· Původně se sýr roztavoval nad ohněm
· Původem je ze Savojska a francouzské části Švýcarska (18.století) - obě země si dělají na vynález pokrmu nárok :)
· základ je ve dvou druzích sýrů: Gruyere a ementálu
· Tuhle dobrotu vymysleli Alpští pastýři, kteří jedli většinou jen to, co si mohli sami vyrovit. Takže chléb a sýr :)
· Podle nedoložených legend byli vynálezci mniši, ti v době půstu nesměli jíst pevné pokrmy, ani sýr - ovšem když se roztavil …

Sýrové fondue
· 800g sýra (vybereme dva druhy)
· 1 stroužek česneku
· Suché bílé víno podle potřeby (200ml)
· 2 lžičky solamylu
· Mletý pepř
· Špetka nastrouhaného muškátového oříšku
· 4 bagety

Nahrubo nastrouháme sýry. Kotlík vymažeme oloupaným stroužkem česneku, nalijeme do něho bílé víno a postavíme na střední plamen.
Přidáme sýry, solamyl, pepř a muškátový oříšek. Přivedeme k varu stálým mícháním
Pak již necháme sýr nad mírným plamenem jen probublávat. Když bude směs tuhnout, přidáme víno. Když bude tekutá, přidáme sýr. Kousky bagety předem opečeme v troubě, namáčíme v sýrové směsi a užíváme si chvilky s přáteli či rodinou.

Čokoládové fondue
· 800g ovoce - banány, jahody, borůvky, mandarinky, ananas, hroznové víno, kiwi, pomeranč …)
· 100g tmavé čokolády
· 100g mléčné čokolády
· 160ml smetany ke šlehání 33%
· 50 ml pomerančového nebo mandlový likéru - nemusí být

Nakrájíme ovoce na větší kousky. Rozpustíme obě čokolády na sporáku ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády nalijeme polovinu smetany. Do tmavé přidáme pomerančový likér a do světlé mandlový. Přeneseme na stůl nad mírný plamen.
A pak už jen hodujeme :)

Co všecko se dá "vyfondvat"?
· Kostičky pečiva - v roztaveném sýru
· Kousky masa - v rozpáleném oleji
· Kousky ryb a mořské plody - v rozpáleném oleji
· Kousky zeleniny - ve vroucím vývaru - hmm mňamy
· Kousky masa, ryb i mořské plody - ve vroucím vývaru
· Kousky ovoce - v čokoládě

Vyrobíme organizér

25. prosince 2013 v 7:25 | Lenička P. |  Vyrábíme

Vyrobíme organizér

Který se vždycky hodí. Nemít ho na svém pracovním stola, asi by se můj stůl utopil v záplavě všeho možného a nemožného. Neříkám, že mám pořádek i v organizérech, ale spoň se mi to neválí všude možně.

Dáte do něho všecko - tužky, pastelky, fixi, voskovky, pera, tempery, nýty, jehli, gumu, štětce, přívěsky, kovové komponenty, zápisníček a jiný nepořádek :)




Šperkovnice

25. prosince 2013 v 7:21 | Lenička P. |  Do bytu

Naprosto úžasné šperkovnice

WOW! Tak ty jsou naprosto úžasné :). Hned bych je brala a klydně všechny :)








Stojánky na šperky

25. prosince 2013 v 7:16 | Lenička P. |  Do bytu

Stojánky na šperky

Myslím si, že každá z nás někdy ( a někdy dost často :) ) řešila problém s přebytkem šperků. Já ho řeším neustále. :) A opravdu mě zaujalli tyhle stojánky na šperky.

Nejsou obvyklé a to se mi na nich moc líbí. :))







Roku 2013

23. prosince 2013 v 19:29 | Lenička P. |  Povídky a příběhy

Co do Tebe chtít mám, 2013 ...

Co chtít od tebe, starý pane mohu já?
Co jen se stane, když mým blízkým zdravý dá?
Jak já mám vědět, co chtít mám mít?
Snad jen v klidu, míru další rok žít…
V klidu a míru s rodinou.
Prosím jen počkej, nepospíchej s novoroční hodinou.
Nech mě ohlédnout se krátce, co jsi mi v tohoto roce dal.
A odpusť mi, že pláči, když vím, že jako daň sis něco vzal.
Milý roku buď tak hodný a dej mým blízkým klidnou duši,
Neodveď je od svých snů a nenech je nic zlého tušit.
Buď tu s námi, jsi vždy vítán.
Nebuď v bouři přání zmítán.
Uklidni se, směj se, žij.
Pro co? Pro pár milých chvil.
Chvilka je jen momentem, co stále utíká.
A jen blázen ji chytá a zoufale naříká.
Šťastný ji prožije a řekne: "Děkuji"
Blázen jen podotkne: "Chvilky já lituji"
Tak co přeji si do nového roku?
Hodně chvilek a málo slz v oku.
Štěstí a klid toť vše co mohu od Tebe chtít.

Milovat život a krásných dnů mít.

FIMO zrcátka

23. prosince 2013 v 19:11 | Lenička ART |  Moje výtvarničení




Výroba gelových svíček

23. prosince 2013 v 19:09 | Lenička P. |  Vyrábíme

Výroba gelových svíček

Víte co je na těchto svíčkách nejlepší? Že do nich můžete dát plno věcí :)

Budeme potřebovat:
· Gel na výrobu svíček, bezbarvý nebo barevný - nebo barvy v plátcích
· lžíce
· Knoty
· Nádoby na svíčky - různé skleničky či okrasné plechovky
· Hrnec na rozpuštění gelu

Rada na úvod: gel roztápějte v hrnci nebo plechovkách ponořených do jiného hrnce s vodou. Když se začne z gelu kouřit, okamžitě ho odstavte.

Ale nyní pozor! Může se stát, že se gel vznítí, prosím, nepanikařte. Stačí hrnec zakrýt talířem a oheň uhasne.

1. Pokud budeme chtít různě barevné gely, tak si připravíme více hrnců. A do každého dáme jinou barvu - naprosto ideální jsou hrnce typu pánev - s rukojetí a hubičkou na nalévání, ale to jen z praktičtějšího hlediska :)

2. Požívejte nádoby, které nebudou k vrchu moc zúžené

3. Ustřihněte si knot tak dlouhý, aby přesahoval hloubku skleničky ca o 1 cm a kleštičkami stiskněte do plíšku.

4. Knot s držáčkem přilepte do středu skleničky silikonem, chemoprenem nebo jiným vhodným lepidlem. Po zaschnutí horní část knotu vložte mezi dvě špejle, které položíte na horní okraj skleničky a propíchnutím knotu špendlíkem zafixujete. Zafixovat můžete také propíchnutím knotu delší jehlou a jejím opřením o okraje skleničky.

5. Nyní začneme vytvářet varianty - což je zábavné :). Můžeme vkládat např. mušličky, kamínky, korálky, písek, umělou trávu, postavičky, ale klidně i gumové medvídky, lentilky a bonbóny - ne to není vtip apod.

6. Velmi pěkný efekt dosáhneme, když do skleničky nalámeme kousky studeného gelu a ty pak zalijeme roztaveným. Vznikne křišťálová struktura. Po zatuhnutí potom nalijeme cca 0,5 cm barevného gelu. Ten se po několika dnech začne prolínat s čirým a vznikne tak pozvolný přechod.


· Gel zahříváme v kovové nádobce ve vodní lázni na 90-100°C
· Mícháme, dokud se gel nerozpustí - pak ho zchladíme, když vychladne, bude hustější
· Nalijeme ho vybrané skleněné nádoby
· Lehčí předměty namočíme nejdřív do gelu až pak ho vložíme do nádoby a zalijeme gelem - alespoň nevyplave :)

Jak ho obarvíme?
· Barvíme ho vždy v tekutém stavu
· Barvy v plátcích na barvení gelu jsou intenzivní a tak je do gelu přidáváme postupně a jednotlivě
· Mícháme, dokud se barva pravidelně nerozpustí
· Zabarvený gel zahřejeme
· Jak moc budete chtít barvu světlou nebo tmavou, tak podle toho přidávejte barvu

Jak jenom zasadíme knot?
· Abychom nepoškodili gel, strčíme do něj povoskovaný knot krátce před ztuhnutím
· To je ovšem možné pouze tehdy, lijeme-li gel do skleněné nádoby najednou
· Pokud chceme gel mít barevný, strčíme do něho knot až úplně ztuhne a to horkou jehlicí
· Necháme 1 cm nahoře vyčnívat a zbytek ustřihneme. Dle velikosti povrchu zvolíme počet knotů.


A nyní POZOR!
· Některé zalité materiály jsou hořlavé: sušené květy, dílky ze dřeva, … Dříve než se k nim dostane knot, jen nutné je odstranit. Nebudeme je dávat blízko knotu. Nebo je schováme pod knoty, aby se k nim vůbec oheň nedostal.
Mějte proto svíčku stále na očích :)

Domácí výroba svíček

23. prosince 2013 v 6:59 | Lenička P. |  Vyrábíme

Domácí výroba svíček

Svíčka, ten nejjednodušší zdroj světla - pro nás. Ovšem ve Starověku byl naprosto nepostradatelný.

Jistě víte, že uprostřed těla svíčky je knot a samotné tělo může být tvořeno včelím voskem, parafínem, svíčkovým gelem nebo lůjem.

A my se nyní podíváme, jak si vyrobíme příjemné "světélko" domova :)

Co asi budeme potřebovat:

· Staré svíčky nebo parafín (koupíte v lékárnách, drogeriích, výtvarnických potřebách)
· Knoty (buď ze starých svíček, obyčejných svíček na hřbitov nebo přímo koupíme v drogerii a výtvarnických potřebách)
· Špejle
· Formy (můžeme použít kelímky od jogurtů nebo různé skleničky, časem můžete zainvestovat i do opravdových forem)
· Plechovku
· Voskovky
· Vonný olej - třeba do aromatických lampiček - krásně voní vanilka :)
· Hrnec
· Ozdoby (např. Kávové zrna, sušené plody, skořice, vanilka…)
· Staré noviny

Postup:
1. Vezmeme si hrnec a dáme do něj vodu, rozprostřeme staré noviny na kuchyňskou linku, abychom nic nezašpinily voskem. To by nám doma dali :)

2. Poté nasekáme staré svíčky (když budou barevné, nemusíme už potom používat na obarvení voskovky) nebo si přichystáme parafín do plechovky. Osobně nemám zkušenost se starými svíčkami, ale kamarádka říkala, že to funguje :)

3. Plechovku postavíme do hrnce s vodou a déme zahřát.

4. Mezitím si přichystáme formy na svíčky. Můžeme postupovat několika způsoby. Buď máme přímo koupené formy, nebo si je vyrobíme. Můžeme použít kelímky od jogurtů, které mají někdy opravdu pěkné tvary. Dále můžeme si vzít ruličku od toaletního papíru, postavit ji na Tvrdý papír a zafixovat plastelínou. Způsobů na výrobu forem je spousta. Stačí se zamyslet.

5. Nyní si vezmeme knot potřebné délky a namotáme ho trochu na špejli. Poté špejli položíme na formu tak, že knot visí dolů do nádoby.

6. A teď je čas vylévání vosku do nádob. Pokud chcete aby vám svíčka voněla, tak do roztopeného vosku kápněte pár kapek vonného oleje. Nekapejte ale vonného oleje příliš. Pak by Vás bolela akorát hlava místo slastného odpočinku

7. Nyní si nalijeme trochu vosku na dno nádoby a tím zafixujeme knot na dně. Pokud chceme mít svíčku vyzdobenou, tak je právě čas na skořici, sušené plody apod. Vysteleme tedy formu po okrajích ozdobami.

8. Zalijeme zbytek vosku a nechat zaschnout.

9. Pokud chceme mít svíčku z více barevných vrstev, musíme vždy počkat, až jedna vrstva trochu zatuhne (až je na povrchu škraloup). To brzy poznáte sami.

10. Po zaschnutí vosk možná trochu nahoře u knotu klesne. Stačí si jen nechat trochu vosku stejné barvy na druhý den a poté jen dolít.

TIP na formičky
· Velmi hezké jsou svíčky tvaru kužele. Formu na takovou svíčku si můžeme vyrobit z tvrdého papíru. Ten srolujeme do tvaru kornoutu a pořádně zafixujeme izolepou a popřípadě i plastelínou a dál pokračujeme už podle postupu.
· Stejně tak můžeme použít karton. Ustřihneme si dlouhý pásek kartonu, který poté ohýbáme do tvaru hvězdy. Tento karton opět připevníme k dalšímu kartonu (který nám tvoří dno) plastelínou.
· Tip pro návštěvníky prodejny s nábytkem Kika: pokud zavítáte do této prodejny, věnujte pozornost osvěžení u výtahů, protože zde můžete najít kelímky tvaru kužele, které se skvěle hodí na výrobu svíček


Zajímavosti:
· Svíčky se používají hlavně při slavnostních a církevních příležitostech
· Svíčka z včelího vosku byla v minulosti luxusním zbožím
· Svíčka se též v minulosti používala coby primitivní hodiny, podle zářezů na těle svíčky se dalo zhruba usuzovat, kolik je hodin
· Existovala svíčka Hromnička, která se zapalovala při bouřce a měla chránit obydlí před zásahem blesku - což by bylo jistě nemilé

Věděli jste, že existuje i typologie svíček?
· Svíčky lisované - slisování napráškovaného materiálu do tvaru nábojky, uplatní se třeba jako vklad do hřbitovních kalíšků
· Tažené svíčky - stromkové, stolní, dortové- vyrábí se střídavým namáčením knotu do parafínu a do vody mají zpravidla dva základní tvary válec a kužel
· svíčky lité do formy: jinovatky-mají různé velikosti a hotelové svíčky mohou vážit i 70 kilo
· svíčky lité do kalíšku (sklo, keramika, plast) bývají často aromatizované. Pro gelové svíčky se používá průhledná sklenička. Pro olejové se používá plastový kalíšek.

Potřeby na svíčky můžete nakoupit zde:





Polenta

22. prosince 2013 v 20:33 | Lenička P. |  Zdravé dezerty

Polenta

Co je polenta?
Moc dobrá pochoutka :) Je vlastně kukuřičná kaše v Italském podání. A v Itálii patří mezi tradiční jídla. Jak již to u dobrých jídel bývá, tak stejně jako pizza byla polenta dříve pokrmem chudých lidí. Ovšem dnes se jí na jídelním lístku chlubí každá Italská restaurace

Jak jí jenom připravíme…
Příprava je vlastně jednoduchá, opravdu na ní nic není a to já oceňuji :).
Potřebujeme jen kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl
Mouku potřebujeme zbavit trpké chuti, jinak by nám polenta moc nešmakovala a tak jí spaříme, pak nasypeme do vařící osolené vody (1 litr vody na 250g kukuřičné mouky)a opravdu usilovně budeme míchat :)… ne nedělám si srandu.
Když je vyvaří voda a kaše se začne oddělovat od stěny hrnce, polenta je hotová

S čím si jí dáme?
Nejčastěji se jí s pikantním sýrem gorgonzola a kvalitním vínem - jak jinak, jsme v Itálii :)
Můžeme ji jíst i samotnou nebo použít jako přílohu k masu, zelenině nebo salátu

Můžeme se setkat i s jinými názvy jako třeba - palenta, pura, kačamak, bakardan, mamaligu - to aby jste věděli, jakou dobrotu Vám chtějí jinde nabídnout :)

Ovšem Polentu můžeme podávat i s různými omáčkami nebo jí necháme vychladnout a zapečeme já v troubě

V Itálii je klasická polenta se šunkou a sýrem: Z vychladlé polenty vykrájíme noky pak je naskládáme do zapékací mísy a každou vrstvu proložíme kostičkami šunky a strouhaným sýrem. Poslední vrstvu musí tvořit Polenta a tu pak polijeme rajčatovou omáčkou, posypeme sýrem a necháme zapéct. Úplně se mi sbíhají sliny, když to píšu :)
Ovšem pokud jste lenoši, jako občas každý, tak stačí kaši jen rozetřít na pekáč a nemusíte vykrajovat noky.


Protože je kukuřice bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamíny i minerály, zároveň tak uděláte něco pro své zdraví. Polentu si mohou dopřát i lidé nesnášející lepek, v kukuřici jej totiž nenajdete.

Kukuřičná kaše

22. prosince 2013 v 18:19 | Lenička P. |  Snídaně

Kukuřičná kaše

  • 40 g kukuřičné krupice (mouky) v BIO kvalitě
  • 400 ml vody (nebo rostlinného mléka)
  • ½ lžičky mleté skořice v BIO kvalitě
  • Na oslazení javorový nebo agávový sirup, med
  • Co si zvolíte: máslo, kurkuma, ořechy, semínka (konopné, slunečnicové, chia,..), goji

Do hrnce nalijeme vodu nebo ovesné mléko, může být jakékoliv jiné i sušené) a ohřejeme. Do teplého mléka nasypeme kukuřičnou krupici (popřípadě přidáme kurkumu a kousek másla) a za stálého míchání vše povaříme.
Kukuřičnou krupici sypeme postupně, tak aby kaše nebyla příliš hutná. Cele vaření je rychlé, do 2-3 minut máte kaši hotovou.
Připravenou kaši nalijeme na talíř a přidáme dle chuti skořici, osladíme sirupem nebo medem, posypeme semínky a plody goji, které předem opláchněte v teplé vodě.

Kukuřice pro zdravý

22. prosince 2013 v 18:14 | Lenička P. |  Zdravé potraviny

Chroupněte si kukuřici

Tuhle dobrotu nám vypěstovalo a vyšlechtilo Peru, a jelikož lidem chutnala již tenkrát, tak se naše milá kukuřice nemusela obávat neúspěchu.
My hlavně konzumujeme sladkou kukuřici, jejíž klasy si můžeme uvařit nebo si jí přímo v restauraci objednat "naporcovanou" k hlavnímu jídlu.
Cukrová kukuřice obsahuje 76% vody
100 gramů má zhruba 86 kcal

Co obsahuje?
· Vysoký obsah vitaminu skupiny B - B1, B3, B5, B9 - jsou velice důležité pro naše metabolické procesy
· Minerály jako selen, mangan, zinek, hořčík a železo - připomínají Vám něco? Ano jsou to vitamíny pro naše vlasy a pleť.
· Také obsahuje glukózu, která nám dodá energii pro naší mentální i fyzickou vitalitu
· Vláknina a to rozpustná i nerozpustná
· Bílkoviny
· Bojuje za zdraví močového měchýře a trávicího ústrojí

Je velice výživná

Je výborným lékem a stres a dodá nám řádnou dávku energie a vitalitu pro mozek - hmm to se bude studovat :) (Tak proto Johnny Depp v tajemném oknu jedl kukuřici, když hledal námět pro novou knihu, hmm, zajímavé)

Jak jsem již naznačila, stimuluje mozkovou činnost a zvýší naší odolnost vůči stresu a to je skvělé v naší uspěchané době….

Ještě něco - pomůže nám se soustředit :)

Má úžasný vliv na kvalitu vlasů, nehtů, vazivových tkání a svalové hmoty. Takže je to potravina pro krásu

Kukuřice a kukuřičná mouka změkčují a zklidňují střevní sliznici

A díky tomu, že neobsahuje gluten, je vhodná i pro celiaky

Doporučuje se při následujících potížích: plynatost a bolesti (křeče), dráždivý tračník - střídání zácpy a průjmu, zánětu tlustého střeva,

Nejlepší je kukuřičná kaše

Otruby, které pokrývají každé kukuřičné zrno a jsou obsaženy v cukrové kukuřici a v kukuřičné mouce snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Čerstvá kukuřice se může vařit ve vodě nebo péct na ohni a jíst přímo z klasu. Jak já miluji ty letní večery, kdy se griluje :)

Kukuřičná mouka (hrubá) je moc dobře výživná jako kukuřičná zrna. Třeba v Mexiku se používá k přípravě známých tortill a v Itálii se z ní vaří hustá kaše známá jako polenta. Krupice, tato rafinovaná kukuřičná mouka je méně výživná než celozrnná mouka, protože z ní byly odstraněny klíčky a otruby.

A určitě pro Vás nebudou, neznáme kukuřičné vločky. Ty se dělají rozdrcením a opražením kukuřičných zrn. Bohužel zde kukuřice ztratí některé minerály a vitaminy, které se do nich během výroby znovu přidají

Kukuřičný škrob je hodně rafinovaná a odtučněná kukuřičná mouka, která má velmi malou nutriční hodnotu. Používá se do omáček, moučníků a na zahušťování různých potravinových výrobků. Vyzkoušejte :)

Věděli jste, že popcorn je na rozdíl od brambůrků a pražených oříšků zdravější?Má vysoký podíl vlákniny, vitamínů skupiny B, železa a draslíku.

Kukuřičné vlasy jsou dlouhé niťovité výčnělky visící z konců palic kukuřice.
Pro své výrazné léčivé účinky byly už v dávných dobách využívány k přípravě léčivých nápojů.
Mají močopudné účinky, čistí krev, tiší bolesti, pomáhají při revmatismu a otocích.
Pokud je odřežete ještě před opýlením a rychle ve stínu usušíte, můžete si z jedné lžíce připravit šálek zdravého čaje. Užívejte každé dvě až tři hodiny jednu polévkovou lžíci.


Recepty na kukuřičnou kaši a Polentu naleznete ve zdravých receptech (Snídaně a Přílohy) :)

Stojánky na fotky FIMO

21. prosince 2013 v 10:36 | Lenička ART |  Moje výtvarničení
Miluji různé stojánky na fotky či přímo fotorámečky v různých tvarech, barvách a stylech. Hmm
No a díky tomu je i vyrábím :)

Platba předem: 45,-Kč
Doporučeně: 89,-Kč

Cena 89,-Kč :)
Velikost včelky je 2,5 cm; šířka je 5 cm a délka 3,5 cm
Velikost i se stojánkem je 8,5 cm


Velikost sněhujíka je 6 cm, velikost i se stojánkem je 12,5 cm

Cena je 99,-Kč


Velikost prasátka je 4 cm a se stojánkem je 11 cm

Jak se cvičí s Jillian Michaels?

20. prosince 2013 v 20:10 | leničkap |  Fitness

Jak se cvičí s Jillian Michaels?

Výborně a to mi věřte. Použila jsem její třicetidenní trénink před dovolenou a musím uznat, že mě to dost překvapilo. Jako zatím žádné cvičení. Krásně mi to zformovalo postavu - nebylo mým cílem zhubnout. A co Vás to bude stát? Kliknutí na youtube.com a půl hodinky denně - a neříkejte mi, že půl hodinky nenajdete. Já jsem dokonce nelenila si přivstat. Jsem jedem z těch lidí, kteří jsou nejvýkonnější ráno :).

Jillian od 30 denních cvičení slibuje, že zhubnete až 9 kilo. Takovou zkušenost nemám, nestravovala jsem se podle její knihy, jedla jsem normálně - zdravě, občas nějaký hříšek - tak nevím jak by to jinak dopadlo. Možná bych byla překvapená a možná taky anorektička, kdybych zhubla 9 kg :)

Její kniha i s jídelníčkem a recepty je jmenuje Jillian Michaels Ripped in 30. Prošla mi rukama a byla jsem z receptů překvapena. Nejsou složité a neobsahují většinou žádné neznámé či těžce koupitelné suroviny. Doporučuji si jí nejdříve půjčit a na vlastní oči se přesvědčit, případně si jí koupit - pokud Vás zaujme.


Jillian tvrdí, že snídaně je důležitá a já s ní naprosto souhlasím.
Do svých snídaní zahrnula vajíčka, jogurty, mandle, dokonce i zdravější verzi muffinů a samozřejmě různé ovoce.
V hlavních jídlech najdete i pizzu a tortilly - opět zdravější :) Je to skvělá knížka a podle mého ji napsala skvělá žena, která se dříve potýkala s nadváhou. Řekla si však dost a povedlo se jí úžasně zhubnout a vytvarovat postavu. Leckterá dvacítka jí může závidět.

A jak je to se cvičením?

Výborně a všem doporučuji …. Již jsem psala :)
Cvičení se skládá z kardio cvičení a posilování a tím dosáhnete toho, že budete spalovat tuky a za tu půl hodinku.
Můžete si pustit buď formování celé postavy: http://www.youtube.com/watch?v=m2jzYKCYXi0

Každopádně s Jillian uvidíte pokroky :)

Celozrnné bulky

18. prosince 2013 v 20:04 | Lenička ART |  Chléb a jiné pečivo

Celozrnné bulky

Ingredience:
  • pšeničná či špaldová mouka hladká 1,5 hrnku
  • celozrnná žitná mouka 1,5 hrnku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžíce sušeného droždí
  • lžička soli
  • lžička třtinového cukru
  • teplá voda (asi 1,3 hrnku)
  • 3 lžíce oleje (slunečnicový)

  1. Smíchejte suché ingredience, přidejte olej a postupně lijte vodu.
  2. Množství je orientační, záleží na savosti vaší mouky.
  3. Měli byste vytvořit vláčné tuhé těsto, ale bude lepit trochu ví než těsto na chléb.
  4. Promíchejte důkladně aspoň 10 minut a nechte hodinu kynout.
  5. Poté těsto vyklopte a na pomoučeném válu (či pracovní desce jako já :)) těsto znovu prohněťte.
  6. Vznikne krásně hladké těsto, které již tolik nelepí.
  7. Ve fázi hnětení na vále můžete přidat do těsta semínka nebo pšeničné klíčky jako já (posyp na bulce).
  8. Těsto nechte odpočinou min. další hodinu a poté z něj vytvořte bulky, které položte na plech.
  9. Nechte ještě aspoň minut kynout na plechu a poté pečte nejdříve na 200 stupňů asi 5 minut a poté snižte na 170 a pečte dalších 15 minut.

Zdravé Jidáše

18. prosince 2013 v 20:03 | Lenička ART |  Chléb a jiné pečivo

Zdravé Jidáše

Smícháme:
  • 3 hrnky pšeničné či špaldové mouky (např. 2 celozrnné, 1 obyč hladké)
  • přidáme 1/2 hrnku (či 1 hrnek, pokud chcete opravdu sladké)
  • třtinového cukru
  • asi 3/4 balíčku sušeného droždí
  • špetku soli a sušené sójové mléko.
Důkladně promícháme
a přidáme:
  • 1/2 hrnku oleje a necelý hrnek teplé vody.
Těsto by mělo být tuhé, ale stále vláčné.

Já do těsta ještě přidala špetku skořice, hřebíčku (toho víc) a vanilky.

Necháme vykynout asi 90 minut a pak tvarujeme jidáše.
Na plechu těsto necháme dokynout a pečeme na 180 stupňů asi 15 - 20 minut podle jejich velikosti.
Já je ničím nepotírám a až na vytažené z trouby si kapu javorový sirup.

Točený chlebíček s jahodovou marmeládou a ořechy

18. prosince 2013 v 20:03 | Lenička ART |  Chléb a jiné pečivo

Točený chlebíček s jahodovou marmeládou a ořechy

Zkoušel už někdo z vás připravit točený chlebíček? Ne? Tak teď je ten správný čas to napravit. :) Na první pohled vám možná připomíná roládu, ale pravda je jiná. Jde o točený chleba plněný domácím povidly a ořechy. Mňaaam! :)
Suroviny (1 chlebíček):

Těsto:
20 g čerstvého droždí
70 g třtinového cukru
500 g celozrnné mouky
250 ml mléka
špetka soli
1 vejce
80 g rozpuštěného kokosového oleje

Náplň:
domácí jahodová povidla (množství zvolte podle chuti a potřeby)
150 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Posýpka:
2 PL celozrnné mouky
2 PL mletých vlašských ořechů
1 lžičku skořice
1 PL třtinového cukru
1 menší vejce (na potření)

Postup: Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a poloviny mléka, připravíme kvásek, který necháme 10 minut vykynout. Zbylou mouku smícháme se zbylým cukrem a solí. Nakonec přidáme vejce, kvásek, rozpuštěný kokosový olej, mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme cca půl hodiny vykynout. Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál a rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme jahodovým džemem, posypeme nasekanými ořechy a srolujeme. Chlebíček vložíme do vymazané a moukou vysypané formy na chlebíček. Pak si připravíme drobenku a to jednoduše. Všechny suroviny (kromě vejce) si smícháme v misce. Chlebíček potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme připravenou drobenkou. Prvních 5 minut pečeme při teplotě 200 stupňů, pak teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme cca 30 minut. Doporučuji troubu průběžně sledovat.

Špaldový chléb se slunečnicovými semínky

18. prosince 2013 v 20:02 | Lenička ART |  Chléb a jiné pečivo

Špaldový chléb se slunečnicovými semínky

Nic se nevyrovná té chuti a vůně domácího chleba přímo vytaženého z trouby. Zevnitř měkoučký a zvenku křupavá kůrka. Mmmm.

Suroviny (1 větší chléb):

750 g špaldové celozrnné mouky
2 balíčky sušeného droždí
2 lžičky soli
3 lžičky mletého kmínu
500 ml vlažné vody
250 g měkkého tvarohu
200 g slunečnicových semínek
vlažné mléko na potření

Postup:
Nejprve si mouku smícháme se sušeným droždím. Postupně přidáváme sůl, kmín, vodu, tvaroh a vše elektrickým ručním šlehačem mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn mísy. Těsto přikryjeme a necháme ho vykynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. Po vykynutí těsto ještě jednou promícháme a přidáme polovinu slunečnicových semínek. Z těsta vytvarujeme bochník a položíme ho na plech vyložený papírem na pečení. Bochník potřeme vlažným mlékem a posypeme zbylými slunečnicovými semínky. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 45-50 minut. Doporučuji troubu průběžně sledovat.

Celozrnný chléb s dýňovými semínky

18. prosince 2013 v 20:01 | Lenička ART |  Chléb a jiné pečivo

Celozrnný chléb s dýňovými semínky

Opravdu mám tento chléb moc ráda. Chléb je docela hustý, ale ne suchý. Řekněme, že je ... vydatný! Není sladký, má jemně slanou chuť a křupavost. Mám ráda, když je ještě teplý a politý medem. Jednou za čas se hřešit může.

Konzumace dýňových semínek má velký přínos pro naše zdraví, i když dnes ji málo lidí konzumuje. Proč byste ji měli zařadit do vašeho stravování?

S nárůstem onemocnění prostaty u mužů se dýňová semínka dostávají do středu zájmu lékařů i pacientů.
Obsahují totiž látky zvané cucurbitacíny (odvozeno od názvu čeledi Cucurbitaceae), které v těle zabraňují transformací hormonu testosteronu do jeho mnohem silnější formy dihydrotestosteronu. Ten totiž stimuluje buňky prostaty k dalšímu růstu a zapříčiňuje její nežádoucí zvětšení. Důležitou roli při prevenci problémů s prostatou hraje také zinek, který je v dýňovém semínku obsažen ve značném množství. Zinek je velmi účinný i při prevenci proti chřipce. Semínka jsou dále bohaté na hořčík, mangan, měď a železo. Příznivý je i obsah vitaminů skupiny B (kromě B12), včetně B17, který má protinádorový efekt. Charakteristickou látkou pro čeleď cucurbitaceae je také Cucurbitin. Tato aminokyselina má silné protiparazitární účinky a může paralyzovat střevní cizopasníky (tasemnice, škrkavky). Doporučuje se sníst hrst syrových semínek na prázdný žaludek 2 x denně, po týdnu užívání týden vynechat a následně opět týden.

V dýňových semenech najdeme také velmi hodnotné tuky, esenciální mastné kyseliny skupin Omega 3 i Omega 6, celou škálu aminokyselin a asi čtvrtinu obsahu tvoří proteiny.

Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptofanu, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké, protože tato aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné zpracování. Má přitom přímý vliv na hladinu serotoninu, stimuluje jeho vyplavování v mozku, čímž může příznivě ovlivnit náladu nebo depresi. Zkrátka, dýňová semínka jsou velmi hodnotnou lahůdkou z rostlinné říše a nadmíru přínosnou složkou našeho jídelníčku.

Suroviny:
  • 2 šálky celozrnné mouky
  • 2 hrnky jakékoliv mouky
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/4 šálku medu
  • 2 velká vejce
  • 1 a 1/2 šálky podmáslí
  • 4 lžíce dýňového oleje
  • 1 šálek slunečnicových semínek
  • * syrové slunečnicová semínka promíchejte s 1 lžičkou dýňového oleje as jednou lžičkou soli a pečte na plechu s pečícím papírem 12 minut (nebo dokud mírně nezhnědnou) při 200 stupních. Nechte vychladnout před vmícháním do těsta.
Postup:
Ve velké míse smícháme spolu mouky, cukr, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Ve středně velké misce smícháme dohromady med, vejce, podmáslí a dýňový olej. Mokré suroviny vmícháme do suchých a pořádně utřené těsto, aby se všechny suroviny dobře propojily. Nakonec vmícháme ¾ dýňových semínek do těsta, zbylé jsem si nechala na posypání. Těsto přidáme do formy na chléb, který vymažeme trošku olejem a přidáme těsto. Nakonec vrch posypeme zbylými semínky. Pečeme cca 35 - 45 minut při 180 stupních. Chléb před vyjmutím z formy necháme vychladnout, aby se nerozpadl. Pokud vám zůstane, chleba zabalte do fólie a můžete jej uschovat v mrazničce. Dobrou chuť! :)

Domácí makovka neboli loupák

18. prosince 2013 v 20:01 | Lenička ART |  Chléb a jiné pečivo

Domácí makovka neboli loupák

Mňam! Jsou měkké, mírně sladké a ta vůně když jsem je vytáhla z trouby. Mmmm. :-) Výborně se hodí k snídani nebo svačinu s šálkem čaje.

Suroviny (17 kusů):
  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 250 g žitné celozrnné mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 50 g rozpuštěného kokosového oleje
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 2 vejce na potření
  • mák na posypání
Postup:
Ve velké misce si smícháme obě mouky. Z mléka, droždí a lžičku cukru si připravíme kvásek, který necháme 15 minut vykynout. Pak ho přilila k mouce, přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout 20 minut. Pak těsto položíme na pomoučený vál, rozválíme do kruhu a nožem rozkrájíme na 17 trojúhelníků. Loupáky děláme následovně. Vezmeme si trojúhelník, od širší části rolujeme k užší a konce dovnitř sehneme. Takto připravené loupáky ukládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Opět přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout. Pečeme při teplotě 160 stupňů 15 - 20 minut. Dobrou chuť. :-)

Domácí špaldové rohlíky s česnekovou příchutí

18. prosince 2013 v 20:00 | Lenička ART |  Chléb a jiné pečivo

Domácí špaldové rohlíky s česnekovou příchutí

Jé jak já mám ráda česnek :)

Takže dnes jsou na řadě domácí rhlíčky. Nic se nevyrovná čerstvému, voňavému domácímu pečivu přímo vytaženého z trouby. Mmmm.:-) Připravte je na ráno a vaše rodina vás bude milovat.
Suroviny (14 rohlíků):

Těsto:
  • 1 hrnek teplé vody
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 20 g droždí
Na potření:
  • 2 stroužky česneku
  • 5 PL olivového oleje
  • ½ lžičky soli
Na posypání:
  • sezam, lněné semínka (ale nemusí být)
Postup:
Všechny suroviny na těsto si dáme do misky v pořadí, v jakém jsou napsané. Vypracujeme vláčné těsto, ale nenecháme ho vykynout. Přeložíme ho na pomoučený vál a vytvoříme 14 větších kuliček, z nichž pak formujeme rohlíky a to takto: Vezmeme si kuličku, trošku ji rozválíme a nožem "vykrojila" tvar trojúhelníku. Konce v širší části přeložíme dovnitř a začneme rolovat k užšímu konci, dokud nám nevznikne tvar rohlíku. Takto pokračujeme, dokud se nám nespotřebuje všechno těsto. Takto připravené rohlíky uložíme na plech vyložený papírem na pečení, zakryjeme utěrkou a nechala 50 minut kynout. Po vykynutí je natřeme směsí česneku, olivového oleje a soli. Kdo chce, může posypat sezamem nebo lněnými semínky. Pečeme při teplotě 200 stupňů 15 - 17 minut. Troubu průběžně kontrolujte.