Červen 2013

Hubneme s jablečným octem a olivovým olejem

19. června 2013 v 8:15 | Lenička P. |  Zdraví z přírody

Jablečný ocet a olivový olej

Díky užívání jablečného octa můžeme předejít metabolickému syndromu. Dietologové potvrzují, že užívání jablečného octa snižuje tělesný tuk a to tím, že v tele vyrovná hladinu sodíky a draslíku

Pár rad pro ty, kdo chtějí zhubnout

1. Zeleninové saláty se naučte ochucovat octem a extra panenským olivovým olejem. zapomeňte na dresinky. Zálivku vytvoříte s jednou lžíci octa a a jednou panenského olivového oleje.

2. Sendviče - chleba či housku obložte kuřecím masem a přidejte hodně rajčat, salátových listů a cibuli. A přidejte trochu octa s olejem.

3. Nechte margarín a máslo v obchodě (pokudovšem nejste příznivci Francouzského paradoxu) nahrazujte je olivovým olejem, rychleji ztratíte hmotnost.

4. Pořiďte si olivový olej ve spreji a když budete dusit zeleninu tak ho použijte, můžete dochutit trochou octa.

5. Středomořská strava - ano jedna ze smysluplných "diet" na celý život. Zelenina, Ovoce, obiloviny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby a olivový olej.

6. A pohyb. Ne bez něho to nejde, ale nikdo Vám neříká, že se máte potit v posilovně. Udělejte si pěkný víkend na kole. Běžte se projít. Choďte pěšky kdykoliv to půjde.

Voda s citrónem

19. června 2013 v 7:38 | Lenička P. |  Zdraví z přírody

Voda s citrónem - Malý zázrak


Tento nápoj je naprosto úžasný a až si přečtete tento článek, tak si určitě poutíkáte koupit citrón. Udělala jsem to také a to hned jak jsem zjistila na co je "obyčejná" voda s citrónem dobrá.
Určitě ji uvítáte do letních teplých dnů, je tisíckrát lepší než přeslazené nápoje v supermarketech.

Takže…

Doporučuji si citrón "vyždímat" do vlažné sklenice s vodou po ránu. Pro mě osobně je studená voda velký šok, ale pokud jste příznivci ledování tak vám studenou vodu vůbec nehaním.

A jak nápoj naředit? Na sklenici vody vymačkám půl citrónu….. tadá hotovo.

Hubneme!
- ano, ano voda s citrónem pomáhá urychlovat hubnutí. Lidé kteří se při své dietě zaměřují zńa zásadité potraviny hubnou rychleji.

Žaludek
- citrónová šťáva a teplá voda pomáhá při pálení žáhy zácpě a žaludeční nevolnosti. Játra díky ní produkují žluč což je pro naše zažívání příznivé.
Citrón také skvěle detoxikuje naše tělo

Krásná pleť
- díky tomu, že má dezinfekční účinky dopomůže Vám vyřešit problémy s pletí. Popálili jste se? Nezoufejte nemusíte mít hodně viditelné jizvy - stačí je potírat citrónovou vodou.
Denní pití chutné vody s citrónem zajistí tělu vitamin C a omladí a rozzáří pleť .

Zoubky
- Čerstvá citrónová šťáva aplikovaná na dásně pomáhá zastavit krvácení a mírnit bolest zubů. Také pomáhá s problémy se špatným dechem.

Revmatismus
- ano pomáhá léčit artritidu. Vyplachuje z těla bakterie a toxiny a to díky častějšímu vylučování. Udržuje zdravé močové cesty.

Horečka
- citrónová voda snižuje horečku a léčí chřipku a nachlazení.
Očista krve
- Citrónová voda funguje jako čistič krve.



Kuchňské oleje

18. června 2013 v 6:34 | Lenička P |  Zdraví z přírody

Různé druhy kuchyňských olejů


Vždycky jsme věděla, že existuje mnoho věcí o kterých ještě nevím a které jsou něčím zvláštní či pro tělo užitečné. A pak jsem přišla na různé druhy olejů. Jak je budete chtít používat si rozmyslete sami, buď je můžete užívat pro zlepšení a utužení zdraví nebo s nimi jen experimentovat.

· Sójový olej - má neutrální chuť a všestranné využití
· Sezamový ojel - dodá chuť rychle smaženým zeleninovým jídlům
· Podzemnicový olej - vhodné pro restování pokrmů
· Meruňkový olej - tento olej používají Francouzi a to u smažení při vysokých teplotách
· Kukuřiční olej - jeho výrazná chuť se hodí do jakéhokoli pokrmu, hlavně do palačinek a těstovin
· Slunečnicový olej na smažení - má větší obsah mononenasycených tuků a menší podíl nasycených tuků než běžný slunečnicový olej. Proto je zdravější a vhodnější pro smažení při vyšší teplotě
· Saflorový olej - lehký ojel s výraznou chutí
· Ořechový olej - ano, alej z vlašských ořechů. Výborů pro pokapání salátů - třeba čekankového a doplňte ho sýrem s modrou plísní a opraženými ořechy, je to mňamka.
· Mandlový olej - snese vysokou teplotu a obsahuje mononenasycené tuky
· Avokádový olej - mononenasycený tuk, vhodný pro použití za vysokých teplot

Léčivé oleje

17. června 2013 v 18:24 | Lenička P. |  Zdraví z přírody

Léčivé oleje


Kanolový (řepkový) olej
· má nízký obsah nasycených tuků
· je vhodný pro dušení i smažení
· cenově je výhodnější než olivový olej
· snese vyšší teplotu než olivový olej
· kuchaři sami říkají, že se olivový a kanolový olej spolu báječně doplňují
· má neutrální chuť a vůni
· můžeme na něm vařit a smažit při teplotě 190°C
· je však více než jasné, že olivový olej je zdravější

Kokosový olej
· působí antivirově i antibioticky
· podporuje činnost imunitní soustavy
· používal se proti kvasinkovým infekcím jako je třeba kandidóza
· nejčastější využití je v kosmetice - hydratuje totiž pokožku a vlasy
· rozhodnete-li se ho používat místo másla a nezdravých tuků a zároveň se budete zdravě stravovat, tak vám dopomůže rychleji zhubnout
· konzumujte ho však pomálu
· má hydratační schopnosti
· více v mém článku o kokosovém oleji

Pupalkový olej
· kyselina obsažená v tomto oleji je přímo zázračným lékem proti předmenstruačním a menstruačním potížím
· srovnává hladinu ženských hormonů
· potlačuje podrážděnost, změny nálad a úzkost
· ovlivňuje zadržování vody v tělních tkáních
· působí při poruchách spánku
· doporučuji užívat tabletky s pupalkovým olejem 14 dní před menstruací

Rybí olej
· obsahuje hodně Omega-3 mastných kyselin
· příznivě působí při artritidě, kyseliny dostatečně lubrikují klouby
· má v sobě protizánětlivě působící látky - prostaglandin
· příznivě ovlivňuje činnost mozku

Lněný olej
· nejlepší zdroj alfa-linolenové kyseliny
· zlepšuje zdraví srdce, snižuje zánětlivost a posiluje buněčnou činnost celého těla
· ulevuje od nepříjemných příznaků klimakteria a předmenstruačního období
· snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
· můžeme lněným olejem nahradit máslo - ano
· dietologové doporučují přidávat lněný olej do koktejlů, jogurtu a salátových zálivek

Hroznový olej
· obsahuje velké množství antioxidantů
· pomáhá bojovat s nádorovými a srdečními chorobami
· ve středně vysokých teplotách ho můžeme použít na smažení a pečení
· má jemnou chuť - proto ho lze přidat i do salátů

Citrusové olivové oleje

17. června 2013 v 13:49 | Lenička P. |  Zdraví z přírody

Citrusové olivové oleje - léčivé


Ochucené citrónem, limetkou, pomerančem či mandarinkou

Citrónové vůně je lehká, čerstvá a osvěžující - používala se i v antice při výrobě parfémů a k odpuzování hmyzu ….. je fajn mít parfém co odpudí hmyz ….

V Evropě se citrón používal proti infekčním chorobám jako je třeba malárie a Angličané ho používali na kurděje - ano vitamin C.

Pan Michael Chiarello, autor knihy Flavored oils and Vinegars (Ochucené olivové oleje a octy)
se v těchto věcech velice vyzná. - pokud se chcete o ochucených lahůdkách dozvědět více doporučii jeho knihu …

Tyto citrusové oleje jsou velice vhodné do salátů - osvěží jejich chuť a Vás taky …

Ochucené olivové oleje

17. června 2013 v 13:43 | Lenička P. |  Zdraví z přírody

Ochucené olivové oleje


Sám o sobě je olivový olej léčivý a prospěšný a když se přidají bylinky či koření je to přímo zázrak.

Přidat můžeme třeba - jalapeňo (pálivé papričky), rozmarýn či oregano

A můžete si ho připravit i sami…

Až ho budete hledat po obchodech tak se nenechte zmást etiketami, on se totiž tento olivový olej nesmí jako olivový nezývat. V platnost to dala Mezinárodní rada pro olivový olej. A pod čím ho máte hledat? Musí se nazývat "ovocnou šťávou" .

Ale i přes to se tím nařídí každý výrobce a jak vím já a víte to i vy, zákony jsou od toho aby se porušovali a obcházeli. No vědí to i poslanci…

Co jsme v Olivovém oleji našli na bylinky a koření ….

· Čekanka (Cichorium intybus) - při žaludečních, ledvinových a jaterních potížích se na ní spoléhali Egypťané i Řekové. z kořeni čekanky se připravovalo toniku a to mělo zvýšit produkci žluči - zajistili tím pravidelné vyprazdňování.

· Česnek (Alliun sativum) - Že je léčivý ví od nepaměti plno učenců a mudrců. Má uklidňující, močopudné a protizánětlivé účinky a používal se do obkladů proti parazitům.

· Dobromysl (Oregano vulgare) - Oreganový olej má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Zabíjí bakterie, viry, plísně a další původce nemocí. Pomůže Vám proti rýmě a chřipce.

· Jalapeňo (Capsicum annuum)- Říká se, že pálivá látka kapsaicin zpomaluje růst nádorů, čistí ucpané horní dýchací cesty, pomůže nám pro protivné migréně a bolestech a působí i protizánětlivě. A máme zde i pár vitaminů jako je A,C a E.

· Petržel (Petroselinum crispum) - máme zde plno vitaminů A,C a E a mnoho železa. Měla by zmenšovat premenstruační potíže - křeče, změny nálad a nadýmání - stojí za to vyzkoušet.

· Rozmarýn (Rosmarinus officialis) - Léčí bolesti hlavy, deprese a hemeroidy, působí i na mnoho dalších chorob, které nám narušují duševní i tělesnou pohodu. Obsahuje hořčík, sodík, draslík a vápník.

· Šalvěj (Salvia officinalis) - v latinském názvu znamená "léčit a chránit" - moc pěkný název. Pokud jí budeme pravidelně užívat prodloužíme si život. Doporučuji vám ji při bolestech v krku a dásních.

· Tymián ( Thymus vulgaris) - tato drobná bylina s obsahem křemíku, hořčíku, tiaminu (vitaminu B1) a sodíku má dezinfekční a hojivé účinky. Uleví proti střevním potížím a kašli.

Středomořská strava

15. června 2013 v 8:03 | Lenička P. |  Zdraví z přírody

Středomořská strava


"Kleopatra a Nefertiti znaly zázračné účinky olivového oleje. Přírodní kosmetika je nyní v kurzu. Stejně módní je i středomořský životní styl a - díky televizním pořadům o vaření - v módě je také olivový olej."
Margot Hellmiss

· středomořská strava je celý životní styl Italů a Řeků. Je založený na tom, že povýšili jídlo a vaření na příjemný požitek.
· dlouhověkost Kréťanů a obyvatel dalších řeckých ostrovů je založena na olivovém oleji a dalších klíčových faktorech.
· i přes to, že je olivový olej tuk (jedna lžička obsahuje 120 kcal) a další potraviny ve středomořském jídelníčku jsou také tučné tak je ve středomořských zemí nižší výsky srdečních onemocnění.

10 tipů ke středomořskému jídelníčku

1. Jezte potraviny rostlinného původu - brambory, cereálie, celozrnné pečivo, luštěniny, ořechy a semena, a samozřejmě ovoce a zeleninu
2. Snaž de vybírat co nejméně zpracované potraviny. Pozorně čtěte obaly! Pokud je to možné tak jezte sezóně čerstvé potraviny pocházející z naší země.
3. Doporučuji návštěvy farmářských trhů
4. Tuky jako máslo a margarin nahraďte olivovým olejem
5. Sýry a jogurty konzumujte střídmě a dávejte přednost nízkotučným nebo polotučným
6. Jezte rybí a drůbeží maso hodně omezte vepřové a další červená masa - ty můžete tak jednou měsíčně
7. v týdnu si dejte 4 vajíčka - ne najednou!
8. Každá den si dejte jako zákusek čerstvé ovoce - vyhýbejte se cukrovinkám - když už bez nich nebudete moci být, upečte si je doma a používejte co nejkvalitnější suroviny
9. Pravidelně cvičte a zkuste meditovat
10. Pozor na alkohol. Je doporučené jen střídmé množství vína a to při jídle


Doporučené potraviny ve středomořském jídelníčku

· obiloviny a brambory: polenta, rýže, těstoviny, chléb, kuskus, brambory
· Ovoce: hroznové víno, olivy, avokádo - a jistě že naše sezónní
· Zelenina: ořechy, piniové oříšky, mandle, špenát, lilek, rajčata, paprika, houby, brokolice, česnek, luštěniny (cizrna, fazole, čočka), kapary a olivový olej
· Sýry a jogurty
· Ryby a korýši
· Drůbež: Kuřecí maso
· Vejce
· Sladkosti: slané pečivo, zmrzlina, sušenky - dělané doma nebo v Bio potravinách či obchodech se zdravou výživou
· Maso: telecí jehněčí - pomálu

Je také velice důležité mít denně fyzickou aktivitu. Nemyslím tím se mořit v posilovně vždyť i úklid se počítá. Děle také hry s dětmi, procházky a zkuste i rychlou chůzi s činkami - já na ní nedám dopustit. Dvakrát týdně si zacvičte jógu a pilatek a jednou přidejte Cardio cvičení. Uvidíte jak Vám bude dobře.

Kolik kalorií spálíme za 30 min?
Sezení - 30 kcal
Spánek - 30 kcal
hrabání listí - 98 kcal
sekání trávníku - 178 kcal
Zahradničení - 180 kcal
Odhazování sněhu - 195 kcal

Jídelníček všech středozemních národů vypadá asi takhle:
- vysoká spotřeba ovoce, zeleniny, chleba a jiných výrobků z obilí
- brambor, fazolí, ořechů a semínek
- olivového oleje
- v menší míře mléčné výrobky, rybí a drůbeží maso
- vejce čtyřikrát týdně
- červené maso většinou chybí
- v malém množství popíjejí víno

Víte co je to "Francouzský paradox?"
- strava bohatá na tuky spojená s konzumací zdravého čerstvého ovoce a zeleniny, snižuje nebezpečí vzniku srdečních a nádorových onemocnění.

Olivový olej osmkrát pro zdravý

15. června 2013 v 7:27 | Lenička P. |  Zdraví z přírody

Olivový olej osmkrát pro zdravý


1. Snižuje riziko vzniku srdečních chorob
a) studie prokázaly, že každodenní konzumace olivového oleje snižuje riziko všech druhů srdečních onemocnění
b) olivový olej ředí krev, snižuje krevní tlak a reguluje obsah cholesterolu v krvi
c) panenský olivový olej je pro srdce prospěšnější než jiné druhy rostlinných tuků

2. Brání vzniku rakoviny
a. vědci z Kodaňské fakulty zjistili, že olivový olej může bránit vzniku poškozených buněk, které mohou stát na počátku rakovinného onemocnění
b. snižuje riziko vzniku rakoviny kůže, prsu, tlustého střeva a to díky kyselině olejové ve spojení s fenoly

3. Chrání před artritidou
a. denní konzumace olivového oleje může mít i protizánětlivé účinky a přispívat k lubrikaci kloubů a omezovat výskyt otoků

4. Zlepšuje stav diabetu
a. olivový olej snižuje výskyt tukových částic - triglyceridů
b. tím může omezit pravděpodobnost vzniku cukrovky druhého typu, kterou lze také ovlivnit změnou jídelníčku
c. olivový olej může snižovat obsah cukru v krvi díky mononenasyceným mastným kyselinám

5. Tlumí bolest
a. Řekové, Římané, křesťané i židé používali olivový olej po celá staletí jako hojivou mast
b. výzkumy dokazují, že olivový olej obsahuje chemickou látku oleocantal, která ulevuje od bolesti stejně jako ibuprofen WAU!
c. olivovým olejem je možno ošetřit řezné ranky, boláky a zarudlá a bolestivá místa

6. Zpomaluje ztrátu paměti
a. mononenasycené kyseliny pomáhají udržovat strukturu a membrány mozkových buněk v dobrém stavu
b. pokud přejdete z obvyklé stravy na Středomořskou budete mít nižší výskyt Alzheimerovi choroby

7. Předchází řídnutí kostí
a. a to díky hlavnímu polyfenolu obsaženému v olivovém oleji, nazývá se oleuropein
b. olivový olej také pomáhá vstřebávání vápníku a tím posiluje kosti
c. může zlepšit i pokročilou osteoporózu

8. Chrání před virem HIV
a. novinky uvádějí, že druh triterpenické kyseliny může zpomalit šíření tohoto viru
b. a jak jinak, je obsažená v olivovém oleji

Olivový olej - 6 plus

14. června 2013 v 17:06 | Lenička P. |  Zdraví z přírody

Šest zdraví nejprospěšnějších složek olivového oleje


1) Esenciální mastné kyseliny

- kyselina olejová je mononenasycenou kyselinou a tvoří 55%-85% olivového oleje

- má dobrý vliv na naše srdce

- najdeme zde i Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny


2) Antioxidanty

- vědecké výzkumy dokázaly, že přírodní antioxidanty mají mnohé léčivé účinky - schopnost ošetřit sluncem spálenou pokožku po snižování cholesterolu, krevního tlaku a srdečních chorob.

- v olivovém oleji se také vyskytuje vitamin E který zpomaluje stárnutí buněk pokožky a vlasů, pomáhá hojit bolavé zádové svaly

- Vitamin E je vhodný pro prevenci - rakoviny - žaludku, plic, hlasivek, jícnu; Parkinsonovy choroby


3) Vápník

- je pravda, že vápníků olivový olej obsahuje malé množství, ale počítá se…

- pokud stravou nezískáme dostatečné množství vápníku, tak si ho tělo vezme z kostí a ty pak začnou slábnout. (řídnutí kostí, osteoporóza)

Co víme o Vápníku?

· 90% vápníků je uloženo v kostech a zubech

· 1% je uloženo v krvi a tkáních

· Je potřebný pro přenos nervových vzruchů a správnou práci svalů

· potřebujeme ho celý život!!!

- velké množství vápníku má brokolice, zelená listová zelenina a tofu - a použijeme olivový olej na pokapání


4) Železo

- opět ho olivový olej obsahuje pomálu, ale je tam

- a také je ve špenátu a já doporučuji vyzkoušet kuřecí prsíčka plněná špenátem (najdete ve zdravých receptech) a nezapomeňte na olivový olej

- je důležité pro správnou funkci imunitního systému a pro správné vnímání bolesti


5) Draslík

- draslík nám dodává energii

- máme-li ho nedostatek můžeme pociťovat únavu


6) Vitamin K

- olivový olej ho obsahuje dostatečně a je důležitý pro správný růst kostí

- díky vitaminu K se Vápník správně váže do kostních tkání

- snižuje ztráty vápníku a omezuje řídnutí kostí